Wat is een omgevingsvergunning?

Met een omgevingsvergunning krijg je toestemming van de gemeente om te (ver)bouwen aan de tuin of aan het huis. Je hebt overigens niet bij alle werkzaamheden toestemming nodig. Zo zijn dakramen, schuttingen en zonnepanelen te realiseren zonder dat je een vergunning hoeft aan te vragen. De bouwwerken moeten wel voldoen aan standaard regels die met name betrekking hebben tot de gezondheid en veiligheid van de omgeving. Je hebt vaak een vergunning nodig als er werkzaamheden worden verricht aan de voorkant van het huis. 

Je kunt deze vergunning eenvoudig online aanvragen. Dan zal deze voor de raad verschijnen, kunnen omwonenden nog eventueel bezwaar maken en dan pas wordt die toegerekend. Het kan een aantal weken duren voordat je deze hebt, dus wees hier op tijd mee. 

Wanneer moet je een bouwvergunning aanvragen?

Een bouwvergunning moet je aanvragen wanneer je werkzaamheden uitvoert die effect heeft op de uitstraling van de buurt. Dit is doorgaans het plaatsen van een nieuw gebouw, zoals een huis, schuur of dergelijke. Wil je een dakkapel plaatsen, dan dien je hiervoor een dakkapel vergunning voor aan te vragen. De reden is omdat het zicht van de omwonenden veranderd. 

Dit geldt hetzelfde voor een aanbouw van het huis. Dit kan het beeld veranderen, maar doorgaans is dit geen probleem. Voordat je begint met bouwen, is het altijd handig om op te zoeken waar je een vergunning voor nodig hebt. De meeste vergunningen zijn eenvoudig aan te vragen en zelden doen mensen bezwaar tegen verbouwingen die hun niet belemmeren. 

De kosten van een bouwvergunning ligt normaliter rond de 2% van de totale bedrag dat het project bedraagt. Dit verschilt overigens per gemeente en er kunnen nog meer kosten aan verbonden zitten. Voordat je ergens aan gaat beginnen is het verstandig om de specialist te vragen naar de kosten van het aanvragen van een vergunning.

Het proces van aanvragen

Om het proces vlekkeloos te laten verlopen kun je gebruik maken van ons stappenplan. Deze gaat als volgt:

  • Dien online een aanvraag in via de gemeente (inloggen met je DigiD)
  • De gemeente maakt een besluit binnen 12 weken. Ze zullen kijken naar jouw bestemmingsplan en verbouwplannen. Mocht de aanvraag niet goedgekeurd worden, dan kun je wijzigingen doorvoeren en opnieuw een aanvraag indienen. 
  • De gemeente publiceert de aanvraag in de plaatselijke krant, indien het goedgekeurd is. 
  • Omwonenden hebben nu kans om bezwaar te maken. Hiervoor hebben ze 6 weken de tijd. 
  • Bij geen bezwaar, ontvang je een goedkeuring en kun je gaan bouwen. 
  • Wordt er bezwaar gemaakt, dan zal de gemeente nogmaals kijken naar de aanvraag, met de reden van bezwaar erbij. De gemeente beslist dan of ze akkoord gaan met het bezwaar of het bezwaar overrulen. Wanneer het tweede gebeurd, heb je alsnog je vergunning.

De benodigdheden bij het aanvragen:

  • Bouwtekeningen
  • Projectkosten
  • Visuele beelden (foto’s)

Persoonlijke gegevens zijn niet nodig, deze ontvangt de gemeente doordat je inlogt met je eigen DigiD.

Hoelang is een vergunning geldig

Bij het ontvangen van een goedkeuring, is de vergunning geldig om de werkzaamheden uit te voeren. De duur van de vergunning duurt dan ook zolang het project doorgaat. Mocht het voorkomen dat het project te lang duurt, dan is het mogelijk dat de vergunning ongeldig wordt. Dit voorkom je door het even aan te geven bij de gemeente. De gemeente stuurt overigens ook een brief voordat dit gebeurd. Hier staat vermeld dat je moet melden of je nog gebruik wilt maken van de vergunning. 

Terug naar De Bouw
meubelpootjes-online-kopen