Geluidoverlast

We onderscheiden twee probleemgebieden, te weten overlast door luchtgeluid en overlast door contactgeluid. Luchtgeluid is geluid dat direct door de bron zelf wordt uitgestraald, zoals verkeer, radio en televisie, praten, blaffende honden en meer. Wanneer luchtgeluid tegen een wand botst, wordt de wand in trilling gebracht en geeft hij het geluid door aan een aangrenzende ruimte. Luchtgeluiden kunnen zich voortplanten van binnen naar buiten, van buiten naar binnen, in één ruimte of van de ene naar de andere ruimte in een gebouw. Luchtgeluid plant zich ook voort door gaten, spleten en kieren (geluidslekken).

Contactgeluid ontstaat wanneer een geluidsbron rechtstreeks constructie onderdelen aan het trillen brengt. Denk bijvoorbeeld aan het loopgeluid op vloeren en trappen, schuiven van stoelen, dichtslaan van deuren, tikken van water- of CV-leidingen en draaiende wasmachines.

Geluidsanering toepassingen

Contactgeluid dient aan de bron bestreden te worden en daarom zeer lastig om aan te pakken, omdat de bron niet in de woning gelegen is. Overlast door luchtgeluid, de meest voorkomende vorm, is zeer goed te behandelen. De specialist zal van te voren op meten hoe erg de overlast is en daarop een isolatiebehoefte op uitrekenen. Er zijn diverse soorten isolatie, dus als de vakman komt, bekijk dan van te voren het assortiment, zodat je een beetje vakjargon kent.  

Om de isolatiewaarden te behalen, dient er een akoestische ontkoppeling gerealiseerd te worden. Oftewel, een "zwevend/losstaande" plafond of wand. Door middel van deze vorm van absorptie, in samenwerking met massa van hout en gips, wordt het geluid gesaneerd.

Om deze ontkoppeling te realiseren wordt er tegen de bestaande plafond of wand een geraamte gemaakt met Akoestiregels. Dit zijn profielen bestaande uit een speciale foam waartegen MDF is verlijmd. De ruimtes tussen het regelwerk wordt met dezelfde foam opgevuld. Met dampremmende folie en gipsbeplating wordt vervolgens de extra massa gecreëerd en wordt de ruimte dichtgezet. Voor een fijne, mooie afwerking wordt het geheel met stucwerk opgeleverd.

Deze krachtige, effectieve vorm van geluidssanering vindt altijd plaats aan de binnenzijde van de woning. Ze leveren doorgaans een complete nieuwe wand of plafond af, waarbij je slechts gemiddeld 20 centimeter van de woninghoogte of - breedte inlevert!

Naast het aanbrengen van isolatiepakketten raden wij aan ook kritisch te kijken naar de kozijnen en beglazing. De kozijnen moeten een hoge isolatiewaarde hebben en het isolatieglas moet voorzien zijn van een extra glaslaag. Geluidswerend glas kan veelal in bestaande kozijnen geplaatst worden, indien zij reeds van dubbel glas voorzien zijn.

Terug naar Verbouwen
meubelpootjes-online-kopen